26 Ekim 2014 Pazar

Galata, Pera, Beyoğlu: Bir Biyografi-John&Brendan Freely

Galata,Pera,Beyoğlu: Bir Biyografi
Brendan-John Freely
YKY
256 sayfa


"Bu kitap bölgenin gelişimini ve sosyal tarihini Haliç'teki ilk yerleşimlerden Taksim ve çevresi ötesindeki son yerleşimlere kadar, sadece binaları ve onları inşa edenleriyle değil, katiller, mafya ve fahişelerden bankerler, diplomatlar ve sosyeteye, tüm sakinlerini de inceleyerek sokak sokak takip etmektedir."

Kitabın önsözünde yer alan bu paragraf, bizlere kitabın içeriği hakkında kısa ve öz bir açıklama yapıyor. Brendan-John Freely'nin ortaya çıkardığı bu eser, adından da anlaşılacağı gibi İstanbul'un en eski yerleşim birimlerinden olan Galata, Pera ve Beyoğlu'nun biyografilerini detaylı bir biçimde önümüze getiriyor.

Kitabın içinde yer alan detaylı mimari ve tarihi bilgiler, alıntılar, bu semtlere adını yazdırmış küçük insanların hikayeleri buram buram nostalji kokuyor. Özellikle bu bölgeye karşı özel bir merakı ve hayranlığı olan biri olarak, sürekli gördüğüm fakat tanımadığım yapıların özelliklerini, bilmediğim hikayeleri, kesişmeleri ve birçok bilgiyi okurken hem çok heyecanlandım hem de bu bilgilerle tüm Galata'yı, Pera'yı ve Beyoğlu'nu sokak sokak, karış karış yeniden gezmek istedim.

Bir alıntı postundan çok oku-yorum postu haline gelen bu yazıyı çok sevdiğim Sait Faik'in kitapta da yer alan bir sözüyle bitirmeyi uygun buluyorum.

İyi okumalar...



"Beyoğlu bir alemdir. Beyoğlu yaşayan, cıvıldayan, kaynaşan, rahatlayan, gülen, eğlenen, yalnızlığa çare bulan hem şıkır şıkır,hem koku gibi buram buram ışıklı nefis bir caddedir. Beyoğlu'suz bir İstanbul düşünülemez."

Sait Faik Abasıyanık 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder